Fjolåret blev ett rekordår när det gäller riskkapitalbolagens investeringar i företag som befinner sig i tidiga skeden, så kallad ”venture funding”. Sammanlagt investerades 128 miljarder dollar (cirka 1 100 miljarder kronor) – en ökning med hela 44 procent jämfört med året före, enligt en rapport från revisionsjätten KPMG och analysförtaget CB Insights. Mycket av pengarna gick till enhörningar, det vill säga privatägda, relativt nystartade företag med en värdering på över en miljard dollar (runt 8,6 miljarder kronor).

ANNONS

Men nu ser den positiva trenden ut att ha brutits. Ser man till fjärde kvartalet isolerat så minskade riskkapitalinvesteringarna med 30 procent. Och i en annan undersökning, gjord av analysföretaget 451 Research, räknar mer än hälften av de tillfrågade investerarna med en minskning för ”venture funding” 2016. Det är den mest dystra prognosen sedan finanskrisen 2008-2009.

Den tidigare Wall Street-bankiren David Erickson, nu verksam vid University of Pennsylvania, räknar med att enhörningarna får det svårare att få in kapital och att värderingarna i många fall kommer att sjunka.

PS. Men i Europa och Sverige ser det annorlunda ut, skriver Di Digital. Enligt sajten ligger 20 miljarder kronor redo att investeras i den glödheta tekniksektorn. (Di Digital) »

PS. Och enligt sajtens Daniel Goldberg kan en ”techpokalyps” vara precis vad Sverige behöver. (Di Digital) »

ANNONS
ANNONS

Missa ingenting – få dina nyheter via Facebook!