Stämningen är nervös på bilsalongen i Paris.

ANNONS

Bilvärldens höjdare spår flera tuffa år innan marknaden vänder.

Chefen för Renault/Nissan, Carlos Ghosn, talar om ”superproblem” samtidigt som Fiat/Chrysler-chefen Sergio Marchionne har hamnat i storbråk med Volkswagen. Det var efter ett tal av VW:s finanschef Hans Dieter Poetsch i går som den karismatiske Marchionne flög i taket.

Enligt Poetsch är det högst oklart om alla tillverkare i Europa överlever utan statligt stöd.

”Biltillverkare i södra Europa som tillverkar småbilar kommer att bli särskilt påverkade”, sade han enligt DI.

Sergio Marchionne svarade direkt och hävdade att det är ”förkastligt” att prata om konkurrenter i sådana ordalag. Marchionne och VW har djupt skilda åsikter om hur krisen ska hanteras. Enligt VW måste varje enskilt land ta smällen medan Fiat/Chrysler-bossen tycker att det bör samordnas på EU-nivå.

ANNONS
ANNONS

Enligt Marchionne underblåser VW priskrig – en anklagelse som tidigare i år fick VW:s informationschef Stephan Gühsem att kräva italienarens avgång som ordförande för branschorganisationen Acea.

Sergio Marchionne svarade på onsdagen även på den kritiken:

”Jag känner inte honom och bryr mig inte. Jag tänker inte avgå för att en presschef vill det”, sade han.

Marchionne reagerar starkt på att alla hela tiden väntar på att någon annan ska lösa krisen. Han liknar det hela med att bjuda tolv personer på middag och skjuta tre.

”Då blir det mer mat över till dem som är kvar. Problemet är att de man vill skjuta inte går med på att bli skjutna. Och nu har vi en tävling om att bestämma vilka de tre icke önskvärda gästerna är”, sa han enligt DI.

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: 20 hetaste nyheterna på bilsalongen i Paris »

d

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!