Fabriken ligger i industriområdet Barkan, där Assa Abloy bland annat tillverkar lås och säkerhetslösningar. Bolaget har via sin placering rätt till både skattelättnader och militärt säkerhetsskydd från ockupationsarmén.

ANNONS

Nyheten avslöjas på tisdagen av biståndsorganisationen Diakonia tillsammans med Svenska Kyrkan och Swedwatch. 

”Vi som trodde att Sverige stod för rättvisa, att Sverige var emot Israels ockupation. Hur kan ni tillåta att ett svenskt företag deltar i ockupationen och tjänar pengar på det?” säger en drabbad palestinier till Ekots korrespondent.

SwedWatch, Svenska kyrkan och Diakonia presenterar idag en rapport som visar att företaget inte respekterar internationell humanitär rätt. Därför uppmanas Assa Abloy av organisationerna att flytta fabriken.

”När Assa Abloy väljer att investera inom en illegal bosättning, så investerarde också ifortsatt mänskligt lidande, för både israeler och palestinier. Det innebär även att det svenska företaget bidrar till att motverka fredsprocessen, eftersom bosättningspolitiken är ett av de största hindren för denna process”, säger Bo Forsberg, generalsekreterare på Diakonia, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Assa Abloys avböjer att kommentera inslaget i Sveriges Radio.