Bolag som takboxtillverkaren Thule, restaurangbolaget SSP samt båttillverkaren Nimbus var samtliga nära haveri då de brutit mot låneavtalen med bankerna, skriver tidningen. Och stötfångartillverkaren Plastal och kylskåpstillverkaren Dometic togs dessutom över av långivarna.

ANNONS

Men nu, två år och sammanlagt 5,5 miljarder kronor i inpumpat kapital senare, har ”nästan alla” av riskkapitalbolagens krisföretag gjort en rejäl återhämtning. Faktum är att majoriteten i dag står sig starkare än före krisen, skriver Di och pekar på sex faktorer som spelat in i ”förvandlingsnumret”.

Den första, och framför allt den största bidragande orsaken till riskkapitalbolagens supervändning är den snabba återhämtningen i konjunkturen, konstaterar tidningen. Men även lägre räntor har gjort skuldtyngden lättare.

Även riskkapitalbolagens nära relation med bankerna samt det faktum att bankerna vägrat att ta över portföljbolag som brutit mot låneavtalen har bidragit, konstaterar Di.

En annan anledning till återhämtningen är att den tunga skuldsättningen har fungerat som hävstång i resultatet när konjunkturen väl vände, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

”Slutligen har riskkapitalbolagen som ägarmodell visat sig fungera även i riktigt dåliga tider.”