Inför nyemissionen på 70 miljoner kronor i höstas, som garanterades av Erik Penser Bank, nämndes inte ett ord om att minröjningsföretagets viktiga test i Libyen misslyckats. I halvårsrapporten från Countermine skrev styrelsen istället att resultatet varit ”övertygande”.

I prospektet nämndes inte heller något om att relationerna med Libyen – den viktigaste marknaden – var urusla och att företaget anklagats för skattefusk.

Förhållandena i Countermine var enligt tidningen så dåliga att en av styrelseledamöterna, sir John Walker, i ett brev till ordförande Björn Wolrath försökte att förmå denne att städa i bolaget.

Men Walker tystades och enligt DN stoppade Wolrath honom från att träffa Erik Penser för att informera om läget. Lars Thulin, vd för Pensers investmentbolag Yggdrasil och en av huvudägarna även privat, är en av flera arga aktieägare som nu har stämt ledningen för Countermine.

En investerare som Dagens Nyheter talat med kallar Countermine för ”dysfunktionellt”.

För en vecka sedan förde sparkade vd:n Christer Bergquist till att skydda sina tillgångar mot en eventuell skadeståndsprocess. I förra veckan genomförde han enligt DN en bodelning inom äktenskapet där tillgångar på över 40 miljoner kronor fördes över på frun.

ANNONS
ANNONS

Vid morgondagens extrastämma försätts Countermine sannolikt i likvidation, skriver tidningen.