En liten, sovande hasselmus stoppar utbyggnaden av ett industrispår vid Falkenberg, rapporterar Dagens Industri.

Den sällsynta gnagaren är skyddat enligt artskyddsförordningen och får enligt lag varken störas eller skadas.

Ännu är det oklart exakt hur många exemplar det finns i skogen där Falkenbergs kommun tänkt bygga sin godsjärnväg. Men det kan räcka med en.

”Fyndet är fullständigt unikt! Nu vill vi forska mer på området och ta reda på hur de har kunnat överleva så avskilt”, säger Boris Berglund, hasselmusexpert, till tidningen.

För Johan Risholm, planarkitekt på Falkenbergs kommun, innebär fyndet ett bakslag. Detsamma gäller för industrijättten SCA, som har ca 500 långtradartransporter i veckan i kommunen.

”Det nya spåret är en viktig investering för miljön och kan ge ytterligare företagsetableringar i kommunen”, säger risholm till DI och ställer sig frågande till hur mycket en mus störs av ett tåg som passerar ett par gånger per dygn.

Enligt Boris Berglund är hasselmusen mycket känslig för ingrepp i den närliggande naturen. Anläggandet av ett järnvägsspår skulle innebära att arten försvinner, varnar han.

ANNONS
ANNONS

Planerna för industrispåret ligger nu på is.

”Det kommer sannolikt att krävas en dispens från artskyddsförordningen för att dra industrispåret genom Falkenbergs mosse”, säger Henrik Martinsson på länsstyrelsen i Halland, till Hallands Nyheter.