Undersökningar visar att hälften av alla småföretagare inte tar längre än 14 dagar semester.

När solen och värmen drar in över Sverige och sommaren står i blom checkar de flesta svenskar ut för att bara koppla av på hemmaplan och/eller utomlands.

Men det gäller långtifrån alla småföretagare. En tidigare undersökning om semestervanor från Företagarförbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma visar att nästan hälften (47 procent) av alla småföretagare i landet inte tar ut mer än två veckors semester, och för många småföretagare handlar det bara om enstaka dagar ledigt.

”Statistiken visar tydligt att småföretagarna arbetar flitigt under hela året. Ofta är de djupt engagerade i sina verksamheter, vilket kan göra det svårt att ta lång sammanhängande semester. Men även kortare semestrar kan vara bra för att hinna slappna av och lyfta blicken”, säger Mats Assarsson, ordförande Företagarförbundet Fria Företagare.

ANNONS
ANNONS

Mer än var femte småföretagare, 22 procent, har inte råd att ta semester under sommaren mer än någon strödag och av de som ändå kostar på sig två veckor semesterledigt önskar nio av tio att de kunde vara lediga längre.

Rapporten ovan är bara en av flera som bekräftar bilden av att småföretagare måste jobba när andra har semester. Deras verksamheter klarar som regel inte att ägaren, småföretagaren, är ledig. Bristande lönsamhet under semestern är ett stort skäl till varför småföretagare arbetar när andra är lediga på sommaren.

Endast var tredje småföretagare tar fyra veckor sammanhängande semester under sommaren samtidigt som semesterlagen stadgar att anställda har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli eller augusti.