Tvingades lämna Sverige på grund av en miss. Sitter nu i Sarajevo och hjälper svenska startupbolag.

Breakit berättar ånyo om Resad Zacina. Han kommer från Bosnien men bodde i Sverige och hans son föddes här.

Resad Zacina hade ett toppjobb som utvecklare på svenska fiske-appen Fichbrain, som han var med och utvecklade, men på grund av en administrativ tabbe från arbetsgivaren blev han 2016 utkastad från Sverige.

Arbetsgivaren hade missat att betala in en livförsäkring och skadeförsäkring för honom, skriver Breakit.

”Det rörde sig om en struntsumma, jag tror det var 500 kronor eller liknande. Johan Attby (Fishbrains grundare, reds anm) gjorde allt han kunde men det gick inte att rätta till i efterhand, det var bara ‘alla är lika för lagen’ som gällde”, berättar Resad Zacina i artikeln.

I dag driver Resad Zacina och hans bror Faris Zacina bolaget Ministry of Programming, som enligt Breakit hyr ut bosniska kodare till startups.

”Hade vi kunnat starta i Stockholm hade det gått ännu bättre. Men egentligen spelar det inte så stor roll var du sitter idag, för världen är global. Det är ingen större skillnad att driva bolag från Sarajevo, vi reser fram och tillbaka hela tiden ändå”, säger Resad Zacina till sajten, som uppger att bolaget bidrar till att bygga upp svenska startups och får ägarandelar i de svenska bolagen som en del del i affärsidén.

Resad Zacina säger att det är ”lite ironiskt” att han slägdes ut från Sverige samtidigt som han i dag stöttar svenska entreprenörer.

Ministry of Programming, som han grundat, uppges ha omsatt 43 miljoner kronor i fjol varav cirka hälften av intäkterna kommer från Sverige.

ANNONS
ANNONS

Man har också öppnat ett mindre kontor i Stockholm, framgår det, och målet är att öka närvaron mer i Sveriges huvudstad.

Bolaget har även kunder i London, Berlin och Miami. Dock anser Resad Zacina att Stockholm är mest spännande, sett till den världsledande innovation som präglar staden.

Att migrationslagarna ser ut som de gör tycker han är synd, eftersom det sätter stopp för många smarta talanger, säger Resad Zacina till Breakit.