Snickarbröderna breddade sin verksamhet – och vann storkontraktet med Karolinska Institutet. Här är de bästa tipsen för små bolag som vill vinna upphandlingar.

Dagens Industri berättar om Mikael, Ulf och Fredrik Söderlund som tillsammans äger Sävar snickeri. För fyra år sedan genomförde trion en omfattande förändring av bolaget – och lyckades ta hem upphandlingen med KI om att bygga ett nytt laboratorium.

Sävar snickeri omsatte 162 Mkr under 2017, och har i dagsläget 50 anställda. Koncernen omfattar även Sävar Metall och Öhns Snickeri. Det stora kontraktet med KI gav bolaget arbetsro, och tid att investera för framtiden, enligt artikeln.

Så här beskriver vd Ulf Söderlund Sävar Snickeris strategi för att vinna upphandlingar:

”Sätt in dig i vad kunders vill ha och engagera dig i det. Det är lätt att fastna i detaljer, som i sammanhanget är mindre viktiga. Var jättenoga från början när ni går igenom frågeunderlaget. Vi valde att dela upp oss och fokusera på olika delar.”

Här är upphandlingsexperten Bo Nordlins bästa tips för att vinna en upphandling:

ANNONS
ANNONS
  • Håll koll på utlysningarna – och var förutseende. Genom att vara ute i god tid ligger du ett steg före motståndet, och ett bra trick är att redan innan utlysningarna kommer in ta reda på när nuvarande kontrakt går ut.
  • Gapa inte efter för mycket, satsa på att briljera med det du kan bäst. Försök inte vinna alla upphandlingar, utan välj ut ett fåtal där ditt företag har god chans.
  • Slarva inte – kolla och dubbelkolla allt. Många anbud faller på slarvfel. Om du anser att du blir felbehandlad kan du även överklaga.