Banken konstaterar att dessa småföretagare är dåligt representerade när tillståndet hos landets företag mäts.

I pandemin och coronakrisen har särskilt mindre företag blivit svårt utsatta och då med betoning på enmansföretag, som är den enskilt största gruppen företag i Sverige.

De uppgår till drygt 800 000 stycken, konstaterar SEB.

Men trots det här och trots att småföretag ofta nämns som den största tillväxtmotorn i Sverige är dessa entreprenörer underrepresenterade när mätningar görs om de svenska företagens utveckling.

Ny mätning varje månad 

”Egenföretagarna är en otroligt stor och viktig del av det svenska näringslivet. Däremot ser vi inte att deras situation och behov fångas i samma utsträckning i existerande undersökningar eller i debatten. På SEB brinner vi för företagande och entreprenörskap och det känns därför självklart för oss att försöka ändra på detta”, säger Américo Fernández, SEB:s företagarekonom, i ett pressmeddelande.

SEB har dragit i gång bankappen UNQUO och vid sidan av det tänker banken låta Demoskop varje månad fråga 600 egenföretagare om deras syn på omsättning, likviditet, arbetstid och framtidsutsikter.

ANNONS
ANNONS

Svaren kommer vägas samman till ett index, Företagarindikatorn, som sedan följs över tid.

Där utöver kommer ytterligare en rad frågor att ställas på dagsaktuella teman till gruppen enmansföretagare.

”Det här är en grupp företagare som förtjänar mer uppvaktning överlag och med Företagarindikatorn hoppas vi kunna rikta strålkastarljuset åt det här hållet”, säger Christoffer Malmer, chef för SEBx.

SEB:s Företagarindikatorn har premiär den 9 december.

Läs även: Småföretag välkomnar vaccin men behöver akut hjälp nu [DagensPS.se] »