Regeringen motarbetar kvinnliga företagare, skriver hon på Di:s debattsida.

Hellen Wohlin Lidgard, entreprenör och medlem i 17-nätverket, konstaterar med hänvisning till en internationell rapport att andelen kvinnliga företagare i Sverige sjunker.

De senaste två åren har ”endast 4 procent av svenska kvinnor startat företag”, det har minskat med en tredjedel på bara ett år, skriver hon i debattinlägget på Dagens Industri på onsdagen (obs, inloggning krävs) och anklagar regeringen för den dystra utvecklingen, som hon menar både hotar nyskapandet av jobb och jämställdheten, förlorad innovationskraft och effektiviseringar på andra områden i samhället.

ANNONS
ANNONS

Byråkrati och dyra regler tillsammans med debatten om vinster i välfärden stoppar exempelvis privata aktörer från att ge sig in i leken, förklarar hon och konstaterar att etableringarna av nya företag i välfärdssektorn ”minskat kraftigt”.

Hellen Wohlin Lidgard uppmanar regeringen att låta 3:12-reglerna vara.

”Ändringar leder till osäkerhet. Behåll speciellt de lägre skattesatserna för utdelning från bolag med stort löneunderlag. Deras tillväxt är viktig för hela den svenska ekonomin”, berättar den kvinnliga entreprenören i Di, som även lägger fram flera andra förslag som hon anser kan få fart på det kvinnliga företagandet och sätta Sverige på kartan igen som ”ett företagarland”.