I Västra Götaland gick konkurserna ner men i två storstadslän – Skåne och Stockholm – ökade konkurserna i augusti, visar nya siffror.

ANNONS

Nya siffror från kreditupplysningsföretaget Syna visar att konkurserna gick ner med hela 21 procent i augusti Västra Götalands län, men i två storstadslän ökade de. I Skåne ökade konkurserna med 23 procent och i Stockholm var ökningen 6 procent under månaden.

På riksnivå sjönk konkurserna med 4 procent, det är andra månaden i rad som konkurserna går ner i Sverige.

”Det är naturligtvis glädjande. Men bakom nedgången döljer sig flera orosmoln. Ett är att konkurserna i två av landets tre storstadsområden, och ekonomiska drivhjul, ökade i augusti”, säger Harald Stjerna, partner på Syna, i ett pressmeddelande.

Tror att andra län släpat efter

När det gäller den 21-procentiga minskningen av konkurserna i Västra Götaland i augusti, kommenterar Harald Stjerna nedgången så här:

”En tolkning är att Västra Götalands län, med många industriföretag, legat lite före de båda andra storstadslänen och att dessa nu ’kommit i kapp’ när det gäller antal konkurser. . Därför ska det bli mycket intressant att följa utvecklingen under de närmaste månaderna för att se om det är en långsiktig trend”.

Byggbranschen och restaurangbranschen är de två branscher som uppges haft det fortsatt tufft, och i huvudsak är det mindre företag som kämpat i motvind.

Småföretag väntas få det fortsatt tufft

”Mycket talar också för att många små företag även i fortsättningen kommer att behöva kämpa i uppförsbacke”, säger Harald Stjerna och pekar på att de olika stödpaketen fasas ut.

ANNONS
ANNONS

Små företag som skjutit upp skatter och arbetsgivaravgifter i krisen har heller inte den budget som krävs för att klara detta, utan dessa småföretagare tvingas kämpa ”för sin fortsatta överlevnad”, enligt Syna-partnern.

Läs mer: Lägre fart i svensk industri – så tolkas det [Dagens PS]

Läs även: Konkurserna i Norden lägre än före pandemin [Dagens PS]