”Det är bråttom, särskilt när  konjunkturen vänder, att ta tag i det här”.

Det säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa till Dagens Industri (obs, inloggning krävs), som uppger att arbetskraftsinvandringen utanför EU nu angrips politiskt.

Antalet beviljade ansökningar om arbetstillstånd i Sverige är mellan januari och oktober i år mer än dubbelt så många som asylansökningarna, enligt Di, och från fackligt håll är arbetskraftsinvandringen hårt kritserad medan näringslivet gillar den.

Tankesmedjan Timbro är orolig, enligt artikeln, då det finns en uppenbar kompetensbrist inom många yrken.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har rapporter gjort gällande att arbetskraftsinvandrare i flera fall jobbar under slavliknande förhållanden och att det förekommer välfärdsbrottslighet.

Det här har bland annat fått justitieminister Morgan Johansson (S) att flagga för hårdare krav. Även Liberalerna och Moderaterna uppges driva en tuffare politisk linje på området.

Lars-Ingvar Ljungman, M-ordförande i Skåne, anser att det är för lätt att komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Särskilt problematiskt är det inom lågkvalificerade yrken där han i likhet med Socialdemokraterna vill minska arbetskraftsinvandringen.

”Vi behöver inte folk som kommer hit till ett deltidsarbete för 13.000 kronor i månaden och som sedan också får lov att ta hit hela sin familj”, säger han i Di-artikeln.