Ibland kan det bli fel – RIKTIGT fel till och med.

”Jag har ofta gått förbi skylten PMS-konsult i Stockholm och tänkt ’Wow, här kan jag få hjälp…’ Och det kunde jag – men inte med det jag trodde, utan med bokföring”, säger Katarina Nilsson.

Hon konstaterar att många tror att det går att fixa sitt företagsnamn ”med vänsterhanden”, samtidigt som man beställer lunch. Det kan fungera om man har tur, men ofta krävs det betydligt mer arbete än så för att göra avtryck på marknaden.

Enligt tidningens läsare har flyttfirman Lika som bär, som drivs av tvillingarna Billy och Dennis Petersson i  Norrköping , det fyndigaste företagsnamnet i Sverige. På andra plats hamnar schaktfirman Schakta i backarna och på listan hittar vi även badhuset Aq-va-kul och frisersalongen Sax in the City.

Att sax alluderar på sex blir roligt och lite oanständigt. Man kan fnissa inombords. Det är samma typ av ordlek som i dansbandet Ingemar Nordströms albumserie Saxparty”, säger Katarine till Språktidningen.

Det gäller att namnet fungerar utan att behöva uppdateras. Namnet ska, förutom att det ska fungera språkligt och juridiskt, snarare spegla vem du är än vad du gör. Den som vill vara lite fyndig måste tänka att det ska vara smart, subtilt och gärna dubbeltydig. 

Katarina Nilsson berättar att hon gillar namnet Feed your Seoul , som hon såg på en koreansk ”food truck” i New York.

”Form, budskap och kommunikation kan man utveckla och justera efter hand men namnet är mer konstant”, säger Katarina Nilsson till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Sveriges 10 fyndigaste företagsnamn:

1. Lika som bär (flyttfirma)
2. Schakta i backarna (schaktfirma)
3. Time out (thaikrog i Malmö, uttalas på skånska)
4. Thai break (restaurang i tennishall)
5. Aq-va-kul (badhus)
6. Harry kuvert (kuverttryckeri)
7. Sax in the City (frisör)
8. Lerendrejeri (drejare)
9. Varde ljus (elfirma)
10. Zoolefteå (norrländsk djurbutik)

Dela artikeln på Facebook »

Dela artikeln på LinkedIn »

LÄS MER: Det måste vara subtilt och smart om det ska fungera” (Språktidningen) »

LÄS MER: ”Han tyckte att det var klockrent och på den vägen är det” (Språktidningen) »