”Konjunkturen blir U-formad”, skriver det statliga bolåneinstitutet i en prognos. Och för svensk del blir det inte så illa som på många andra håll, enligt SBAB, som tror på stagnation 2009 och en tillväxt på 1,5 procent 2010.

ANNONS

Arbetslösheten tror SBAB kommer att stiga till 8,5 procent, medan sysselsättningen minskar med totalt 90 000 personer under de två kommande åren.

”Lågkonjunkturen blir allvarligare än efter millennieskiftet men betydligt mildare än i början av 90-talet. Låga räntor och expansiv finanspolitik är en fördel jämfört med 90-talskrisen”, skriver SBAB:s chefekonom Tomas Pousette i en kommentar.

SBAB räknar med att den svenska inflationen rasar ned till 1 procent till sommaren 2009 för att därefter ligga kvar under inflationsmålet på 2 procent även 2010, trots att bolåneinstitutets ekonomer räknar med att Riksbanken sänker reporäntan med hela 0,75 procentenheter i december och ytterligare 0,5 procentenheter i februari och april.

ANNONS
ANNONS

”Rörlig boränta kommer att vara fördelaktig även om den just nu är högre än bundna boräntor”, tror Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB.