I de nya 3:12-reglerna som presenterats – som är ett justerat förslag efter kritik från remissinstanser – höjs bland annat skatten på utdelning för fåmansbolag från 20 till 25 procent.

Men det finns en grupp som drabbas betydligt hårdare än så och som skulle hamna i kläm när de nya reglerna träder i kraft 1 januari 2018, skriver sajten Breakit som talat med Anders Andersson, grundare till tidningen Driva eget och nyligen invald styrelsemedlem i föreningen Småföretagarnas riksförbund.

Klockan tickar nu för bolag med 3-4 anställda och lönekostnader på upp till 3,6 miljoner kronor per år inklusive ägarens ersättning, konstaterar han.

”Det blir en jätteförsämring för den gruppen /…/ De får bråttom att försöka få ut pengarna ur bolaget”, säger han till Breakit.

Anledningen är att lagen ändras så att ägaren för ett bolag i ovannämnda storlek bara skulle kunna ta ut 25 procent av den egna ersättningen som lågbeskattad utdelning – och det alltså med 25 procent skatt. Det kan jämföras med dagens tillåtna 50 procent av ersättning och till 20 procent skatt.

Anders Andersson spår att effekten blir att bolagsägare nu kommer att plocka ut pengar i panik i stället för att återinvestera i det egna företaget.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Krönika: Sluta höja skatten – sänk den [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Skattesmäll hotar en halv miljon svenskar [DagensPS.se] >