Det irländska transmissionsbolaget Eirgrid har beställt ett transmissionssystem för 500 megawatt som använder den speciella ABB-tekniken VDC Light (high-voltage direct current). Enligt säljaren har systemet miljöfördelar såsom neutrala elektromagnetiska fält, oljefria kablar, låga elförluster och kompakta strömriktarstationer.

”ABB:s teknik för HVDC Light är möjliggöraren för att använda vindkraft i högre utsträckning och på så sätt bidra till en bättre miljö. Vi är mycket glada över ordern och över att vår teknik kan bidra till nyttjandet av förnyelsebara energikällor”, säger Per Haugland, chef för ABB:s division Power Systems i Sverige, i en kommentar.

ABB är försiktiga med att säga om det kommer innebära några nyanställningar men ser det som en trygghet för de jobb som finns, skriver di.se.

”Det betyder att vi även fortsättningsvis kommer att ha en bra beläggning på vår kraftverksamhet. Än så länge har vi inte drabbats så mycket av lågkonjunkturen på den sidan, och det här är ett tecken på att vi kommer att kunna hålla ordernivån uppe genom de dåliga tiderna”, säger ABB Sveriges vd Sten Jakobsson till TT.

ANNONS
ANNONS