”Översyn av statliga riskkapitalaktörer” är namnet på den McKinsey-rapport som VA granskat. Den är beställd av Näringsdepartementet och tog en månad att ta fram. 

Slutsatserna i en debattartikel i Dagens Industri av förre näringsministern Maud Olofsson överenstämmer på detaljnivå med rapporten, som enligt VA kostat 2,6 miljoner kronor att ta fram.

Enligt tidningen verkar McKinsey alltså göra en del av grundjobbet till politikerna. Regeringskansliets förvaltningsavdelning uppger att regeringen sedan 2009 betalat ut 50 miljoner kronor till McKinsey för liknande, delsivs sekretessbelagda, rapporter. Enbart under 2009 låg kostnaden på 27 miljoner.

”Att anlita ett privat utredningsföretag kan innebära större möjligheter till kontroll över de slutsatser och förslag som utredningarna landar i. Men det motivet vore ytterst anmärkningsvärt”, säger Tommy Möller till VA.

ANNONS
ANNONS

Roger Svensson, docent och forskare på Institutet för näringslivsforskning, har granskat rapporten och säger till VA att han aldrig sett något liknande. Även Tommy Möller är förvånad eftersom regeringskansliet redan förfogar över ett kommittéväsende som delvis har en central roll i policyprocessen. Han talar om risken för så kallat delikatessjäv.

Tommy Möller har forskat om svensk demokrati och politik i drygt 25 år och aldrig sett något liknande.

”Det är ur principiell synvinkel ytterst tveksamt att anlita ett privat konsultföretag för att bistå regeringen i dess politikutformning samtidigt som detta företag han andra kunder som i sin tur är beroende av den lagstiftning som konsultföretaget är med och utreder”, säger han till tidningen.
 

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!