Tommy Jacobson, en av DagensPS populära gästkrönikörer, medverkade i veckan på sajten Breakits och Almis paneldebatt i Almedalen.

Jacobson passade då på att slå tillbaka på det gnäll, som han anser att det är, från entreprenörer som ber om pengar för att förverkliga sina affärsidéer.

Enligt Tommy Jacobson, som är känd i finanskretsar i Stockholm, är det ingen brist på kapital. Däremot tycker han att det är sämre ställt med entreprenörernas vilja att gå från ord till handling med sina planerade business.

”Om du inte är beredd att gå ut i ett krig, då ska du inte bli entreprenör. Då ska du ha ett lönearbete”, anser Tommy Jacobsson, som både står bakom investmentbolaget Varenne och har gett sig in i techbranschen genom riskkapitalbolaget Zenith Venture Capital.

”Kapital finns det gott om. Det som det är brist på är genomförandekraft”, menar Jacobson, vars uttalande refereras av Breakit.

”Kapital är ofta överskattat. Många får in kapital och tror att saken är klar. Men utförande är 95 procent, kapital är 5 procent.”

ANNONS
ANNONS

Enligt Tommy Jacobson inbillar sig en del entreprenörer att deras idé per automatik är lika med ett kapitaltillskott på 20 miljoner kronorfrån investerare. Men som entreprenör, särskilt i startup-fasen, krävs det att du kan presentera en hållbar idé, som visar hur ditt bolag ska tjäna pengar, framhåller den kände finansmannen.