Energijätten Vattenfalls vd Anna Borg har korats till årets Ruter Dam 2021. ”Oerhört glädjande”, säger hon.

ANNONS

I dag, tisdag 5 oktober, blev det klart att Anna Borg tilldelas hedersutmärkelsen årets Ruter Dam 2021.

Priset delas ut till den kvinna som anses ha den mest inflytelserika chefspositionen inom svenskt näringsliv under det gångna året.

”Det är oerhört glädjande att få den här utmärkelsen”, säger Anna Borg, som är vd för Vattenfall, i en kommentar.

Hon menar att utmärkelsen är av stor betydelse när det gäller kvinnliga chefer i näringslivet, det har bidragit till fler kvinnliga chefer än för 20 år sedan, säger hon.

Levande och växande nätverk 

”Det är ett nätverk som i allra högsta grad är levande och som dessutom växer hela tiden”, säger Anna Borg, som har en lång karriär bakom sig på Vattenfall.

Ett av hennes första jobb där var som chef för strategi och affärsutveckling för Vattenfall Trading.

Därefter har hon haft olika chefsbefattningar på företaget.

Under 2015-2017 gjorde Anna en avstickare från Vattenfall till Klarna där hon var Nordenchef innan hon kom tillbaka till Vattenfall som affärsområdeschef och sedan CFO åren innan hon tillsattes som vd i november 2020.

ANNONS
ANNONS

”Anna Borg är en ledare som inte räds förändringar och som brinner för att leda energibranschen mot en mer hållbar framtid. Anna har sedan hon tillträdde ökat farten för att Vattenfall ska bli ett fossilfritt bolag genom att bland annat investera i förnybar energi som havsbaserad vindkraft”, säger Ruters Dams vd Marika Lundsten i pressmeddelandet.

Ruter Dam är ett chefsutvecklings- och mentorprogram som grundades 1987. Målet är fler kvinnliga chefer på hög nivå i svenskt näringsliv.

Förra året, 2020, gick utmärkelsen årets Ruter Dam till klädjätten H&M:s vd Helena Helmersson.