Det är närapå sensationella klausuler som analystjänsten SvD Börsplus har hittat undangömda i noteringsprospektet för Veoneer, och man tolkar det som att ledningen för bolaget ser en akut risk för uppköpsbud.

Trots att bolaget har ett börsvärde på 35 miljarder kronor utan att bolaget redovisar någon vinst anser Börsplus att bolaget är verksamma på en väldigt intressant marknad. Aktiv bilsäkerhet är en nisch som i dag är värd drygt 40 miljarder kronor och spås växa med 25 procent per år fram till 2025, samt är central för självkörande bilar.

ANNONS
ANNONS

Att Cevian gått med på det sällsynta upplägget med munkavle, tvångströja och lock-up är en stark signal, bedömer man vidare. Rent praktiskt uppges Cevian ha avtalat bort möjligheterna att agera som aktivist. Att Cevian finns på ägarsidan kan ses som ett plus givet att branschstrukturen inte riktigt verkar satt sig och strukturaffären är möjliga, skriver Börsplus.

Veoneer anses hur som helst vara ganska rimligt värderad just nu sett till en intäktsmultipel, men Börsplus tillägger att hypefaktorn är hög i aktien. Analystjänsten landar i en neutral aktierekommendation.