Stefan Persson, Mr H&M, är extremt rik men hans förmögenhet står sig slätt jämfört med Elon Musk, som just nu är världens rikaste person.

ANNONS

Elon Musk, vd för den amerikanska elbilsjätten Tesla och rymdbolaget SpaceX, är enligt Bloomberg Billonaires Index i skrivande stund god för 231 miljarder dollar, det vill säga nästan 1 860 miljarder kronor.

Musk har skaffat sig ett större försprång på rikemanslistan till tvåan och största rivalen i kampen om rymden, Amazongrundaren Jeff Bezos vars rymdföretag är Blue Origin.

Bezos förmögenhet uppgår i realtid till 197 miljarder dollar, alltså motsvarande drygt 1 719 miljarder kronor.

På tredje plats i rikemansligan kommer affärsmannen Bernard Arnault med 160 miljarder dollar i förmögenhet, vilket är styvt 1 393 miljarder svenska kronor.

Arnaul har förvärvat sin enorma rikedom genom att bygga upp världens största lyxvaruhusimperium, LVHM.

Facebooks skapare och vd, Mark Zuckerberg, hamnar på fjärde plats på Bloomberg-listan med en förmögenhet på 132 miljarder dollar (1 152 miljarder kronor) och femma rankas Microsofts grundare och filantropen Bill Gates, vars förmögenhet uppgår till 128 miljarder dollar (1 117 miljarder kronor).

ANNONS
ANNONS

Persson är rik men Musk är mycket rikare

Man får scrolla långt ner på listan för att hitta första svensken på Bloombergs Billonaires Index, som domineras av amerikaner på 10-i-topp – med undantag från fransmannen Bernard Arnault, som alltså innehar tredjeplatsen.

På plats 78 kommer Stefan Persson med en förmögenhet på 21,3 miljarder dollar, knappt 186 miljarder kronor.

Givetvis är det en hisnande summa pengar som vanliga dödliga bara kan drömma om att ha i sin ägo under sin livstid.

Men jämfört med Elon Musk, som är god för 1 860 miljarder kronor, så spelar Stefan Persson, Mr H&M, i en betydligt lägre division. Perssons förmögenhet är bara en tiondel, eller 10 procent, av Teslabossens ekonomiska tillgångar.

Stefan Persson torde emellertid inte jämra sig nämnvärt över det.

Nu hägrar en fin H&M-utdelning

Stefan Persson med familj är som de flesta känner till storägare och kontrollerar H&M, som i dag, torsdag, har släppt en urstark rapport.

Familjen Persson kan nu se fram mot en aktieutdelning på 6,5 kronor per aktie med utbetalning i november, motsvarande 10,8 miljarder kronor, för övrigt klädjättens första utdelning sedan 2019.

ANNONS
ANNONS

Ordförande i H&M-styrelsen som föreslår detta är Karl-Johan Persson, Stefan Perssons son och som tidigare var vd för klädbolaget innan han tog över pappa Stefans roll som styrelseordförande.

Läs mer om H&M:s kvartalsresultat här på Dagens PS.

Läs även: Elon Musk: Krypto är omöjligt att förstöra [Dagens PS]

Läs mer: En halv miljon svenskar tillhör de rikaste i världen [Dagens PS]