”Det är inte längre frågan om vi har råd att göra det, utan snarare om vi har råd att låta bli.”

ANNONS

Det skriver Nick Hanauer, amerikansk entreprenör och riskkapitalist, i en debattartikel på ETC.se och som tidigare publicerats i brittiska The Guardian.

”Jag är en utövare av kapitalism och tillhör den 0,1 rikaste procenten. Jag har startat eller finansierat 37 företag, var den första utomstående investeraren till Amazon och har belönats oanständigt mycket för min framgång.”

Den framgångsrike entreprenören avskyr girighet, framhåller han, och anser att det är moraliskt riktigt att de mest välbeställda betalar mer i skatt för att finansiera välfärd och välstånd åt fler människor i världen.

”Problemet är att nästan alla auktoritära personer – inom ekonomi, politik och media – säger det motsatta”, konstaterar Nick Hanauer och menar att alla rika affärsmän borde tacka samhället som bidragit till deras företagssuccéer via skattsedeln.

”En grundläggande förutsättning för ett rättvisare samhälle är att de rikaste betalar sin rättvisa andel skatt”, skriver den förmögne entreprenören och slår fast:

ANNONS
ANNONS

”I slutändan är det vår mänsklighet, inte frånvaron av den, som är den verkliga källan till ekonomisk tillväxt och en blomstrande civilisation.”