Far och son hjälpte före detta Ex-Nissan-bossen Carlos Ghosn att fly från Japan. Nu har duon dömts till fängelse.

ANNONS

Carlos Ghosn fick hjälp att fly från Japan i en låda av två amerikanska medborgare, far och son, 59 respektive 20 år gamla, och båda har nu dömts till fängelse i Japan, berättar TT i en artikel på DN.se.

För fadern, en före detta elitsoldat, blev påföljden två års fängelse medan sonen dömdes till 20 månaders fängelse.

Åklagarna hade enligt TT yrkat på två år och tio månaders fängelse för fadern och två och ett halvt års fängelse för sonen.

De ska ha fått 1,3 miljoner dollar var för sin delaktighet i före detta Nissanchefens flykt.

”Längsta väntan jag upplevt i mitt liv”

Carlos Ghosn skulle ställas till svars inför domstol, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet när han flydde från Japan till Libanon, där hans hustru väntade.

ANNONS
ANNONS

Nyligen intervjuades han i en BBC-dokumentär om den vådliga flykten där han smugglades ut från Japan i en låda i ett privatjet, något som Dagens PS uppmärksammade (se länk till artikel längst ner).

”De 30 minuter jag väntade i lådan på att planet skulle starta var förmodligen den längsta väntan jag upplevt i mitt liv”, berättade Carlos Ghosn i den exklusiv BBC-intervjun.

Carlos Ghosn står anklagad i Japan för att ha mörkat inkomster och överlåtit dåliga värdepappersaffärer på sin arbetsgivare; dessutom misstänks han för att ha missbrukat pengar som tillhörde den japanska biljätten.

Själv nekar han till alla anklagelser och menar att han blev en känslig bricka i ett spel där Renault, som redan äger 43 procent av Nissan, gjorde framstötar för att öka sitt inflytande ytterligare i bolaget.

Gripandet chock och trauma

I dag är det tre år sedan han greps på flygplatsen i Tokyo, ett ögonblick som han beskriver som chockartat och traumatiskt.

Han sattes i en cell, fick fängelsekläder och fråntogs klocka, dator och mobiltelefon och kopplades bort från omvärlden och alla nyhetssändningar.

ANNONS
ANNONS

Han tillbringade mer än ett år i häktescell eller i husarrest i Tokyo och fruktade att det kunde dröja ytterligare ett år innan en rättegång kunde äga rum, dessutom med vetskapen om att han riskerade 15 års fängelse vid en fällande dom.

Det faktum att han inte fick ha någon kontakt med sin fru blev början på hans flyktplaner.

Läs hela artikeln: Carlos Ghosn exklusivt: Så gick flykten i lådan till [Dagens PS]