Dagens PS

Han tog över spillrorna efter Thulin och Björkegren

Thulin Björkegren
När 80-talsklipparna Hans Thulin (t v) spårlöst försvunna Carl-Eric Björkegren (t h) kraschade tog doldisen Karl-Axel Granlund (i mitten) över spillrorna och byggde upp en förmögenhet på 5 miljarder. (Foto: TT / Peab / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 maj 2021Publicerad: 23 maj 2021

Han tog över spillrorna från Thulin och Björkegren. När luften gick ur ökända finansmännen Hans Thulin och Carl-Eric Björkegren i fastighetskraschen 1990 fick doldisen Karl-Axel Granlund luft under vingarna – och blev stenrik på kuppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karl-Axel Granlund var relativt ung, 35 år, när bubblan i den kommersiella fastighetsbranschen sprack och där både Hans Thulin och Carl-Eric Björkegren också kraschade.

Dagens Industri berättar historien om när finansbolaget Nyckeln ställde in betalningarna. Det var den 3 oktober 1990 och dåtidens finanstoppar, Hans Thulin och Carl-Eric Björkegren, drogs med ned i träsket när fastighetssektorn rämnade.

Thulin gick i personlig konkurs med skulder på 800 miljoner kronor och Björkegren gick även han i personlig konkurs och anmäldes försvunnen den 11 november 1994. 2005 dödförklarades Carl-Eric Björkegren – dock ligger mordutredningen fortfarande öppen i fallet som rönt stor uppmärksamhet.

När Carl-Eric Björkegren spårlöst gick upp i rök hade han skulder på 1,3 miljarder kronor efter att hans imperium rasat. Han blev en symbol  för klipparekonomin under 1980-talet och var under en tid Sveriges rikaste person.

Satt med trumfkort

Åter till Karl-Axel Granlund, som var med på ett hörn i Nyckeln. Plötsligt satt han med ett trumfkort på handen. Nyckeln sysslade inte bara med högriskbetonad utlåning till fastigheter utan bedrev även leasing av flygplan.

Det var den affären som blev Karl-Axel Granlunds lyckokast. Han var anställd där och ropade “stopp” när konkursförvaltaren av Nyckeln även tänkte sätta det bolaget i konkurs.

“Nyckeln flygleasing var inte skyldig någon pengar, tvärtom hade vi tillgodohavanden”, berättar Karl-Axel Granlund för Dagens Industri.

ANNONS

Samtidigt var det en extremt svår tid där ingen vågade ta risk. Men efter idoga försök lyckades Karl-Axel Granlund mot alla odds säkra utländska lån med sin egen person som säkerhet och året därpå, 1991, köpte han verksamheten och döpte om den till Volito.

“Då lånade jag 15 miljoner dollar, med en tilläggsköpeskilling blev det 17-18 miljoner dollar. När jag blev egen herre där sålde jag flygplan för 1 miljard det första kvartalet, och betalade tillbaka alla skulder”, förklarar doldismiljardären Karl-Axel Granlund i artikeln.

Granlund fanns där i periferin, men han sysslade alltså själv aldrig med belåning och köp av fastigheter och drogs därför inte med i kraschen. Och han kickade heller inte i gång på it-yran när den poppade upp och som visade sig skulle bli nästa stora ballong som brast.

Investerade med “sunt bondförnuft”

Karl-Axel Granlund gjorde i stället en rad smarta investeringar – han tillämpade “sunt bondförnuft” som han uttrycker det själv – bland annat i Peab där han i dag är näst största ägare och sitter i styrelsen sedan 2000, framgår det i Di.

Hans innehav i byggjätten uppges vara värt drygt 2,2 miljarder kronor. Dock är hans portfölj större än så – den innehåller 14 noterade bolag, enligt affärstidningen.

Totalt uppgår förmögenheten i AB Karl-Axel Granlund nu till omkring 5 miljarder kronor, och bolaget sköts numera av de tre sönerna, som uppges vara huvudägare.

Själv har Karl-Axel Granlund hållit en extremt låg profil under hela sin imponerande entreprenörsresa. Han är i dag 65 år och senast han medverkade i en intervju i Di var för 22 år sedan.

ANNONS

Han är från Malmö, precis som Carl-Eric Björkegren var, och en stor naturvän. Granlund köper även skogsmark och beskriver sig själv som en bättre vårdnadshavare av skogen än svenska staten.

“Någonstans vill jag sticka hål på statens uppfattning om sig själv”, säger den rike skåningen till Di.

Läs även: Ökänd fastighetskung lever hemligt liv i lyx »

Läs vidare: Finansvärldens största gåta olöst efter 20 år »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS