Dagens PS

Ex-minister: Båda mörkade flyktingkrisen

Regeringen kände till den stundande flyktingkrisen
Regeringen kände till den stundande flyktingkrisen
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 11 maj 2017Publicerad: 11 maj 2017

Tobias Billström (M) är i dag förste vice talman i riksdagen. Men efter mandatperioderna mellan 2006 och 2014 har han blivit den politiker som suttit längst på posten som Sveriges migrationsminister. Nu talar han för första gången ut sin syn på rådande politik, sedan valförlusten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och Billström är glasklar med vad han vill: att minska flyktingströmmen till Sverige ytterligare. Nu uppmanar han Stefan Löfven (S) att agera för att inte spä på ”en redan ansträngd flyktingsituation” med brist på skolpersonal, lokaler och bostäder på flera håll.

”Sverige är mitt inne i en lågfrekvent kris. Vi har fortfarande en flyktingkris som kretsar kring flera delar av migrationspolitiken /…/ Det finns kommuner som kommer att få stora problem”, säger han i en intervju med Sydsvenskans Erik Magnusson.

Men Tobias Billström sågar inte bara dagens migrationspolitik. Han är även självkritisk till den som drevs under hans tid i regeringen och han var, enligt honom själv, en av motståndarna av Alliansens generösa flyktingpolitik. Så till den grad att det vid ett tillfälle resulterade i en offentlig utskällning från Moderatledaren Fredrik Reinfeldt i samband med valrörelsen 2014 när migrationsministern förespråkade åtgärder som skulle få färre att söka asyl i Sverige, berättar han.

”Vi hade olika uppfattning”, konstaterar han i intervjun.

Men än mer anmärkningsvärt är att Billström påstår att regeringen var ”väl medveten”, skriver Sydsvenskan, om de stundande flyktingströmmarna, flera år före krisen 2015. Något som enligt tidningen går rakt emot vad både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven har hävdat i efterhand.

”Redan 2012-2013 visste vi som var ansvariga för migrationsfrågorna på justitiedepartementet att allt fler människor samlades i Turkiet som ett resultat av konflikterna i Syrien och Irak. Förr eller senare skulle det ske en väldigt stark inströmning av människor till EU”, säger han.

Under hösten 2015 tog Sverige emot över 100.000 asylsökande. Det kan jämföras med Migrationsverkets prognos för i år som ligger på 22.000.

MISSA INTE: Ledare: Löfven kan ha ljugit om asylkrisen  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Svenskarnas dom: Han bör ta Löfvens jobb  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS