”Regeringen måste dra tillbaka det här”, säger V-ledaren.

Jonas Sjöstedt gjorde uttalandet i Expressen TV, ”Bara Politik, på onsdagskvällen.

I ett internt dokument, som tidningen tagit del av, skriver Vänsterpartiet: ”Så länge brottsutredning pågår är det orimligt att anse Bodström vara aktuell för sådana uppdrag”.

Även på ledarplats har Expressen understrukit det olämpliga i att utse den tidigare justitieministern till landshövding över Stockholms län.

”Förre justitieministerns bakgrund i skandalbolaget Allra gör honom olämplig som landshövding. Det är obegripligt att Stefan Löfven står fast vid sin utnämning.”

Ett 50-tal anställda på Premiepensionsmyndigheten har tidigare krävt att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som landshövding.

I går skrev Patricia Hedelius, kolumnist på Svenska Dagbladet, att utnämningen av Bodström – som alltså suttit i styrelsen för skandalbolaget Allra – ”visar på regeringens bristande respekt för ämbetet”.

ANNONS
ANNONS

Patricia Hedelius konstaterar att misstankar om ”fulspel” kan uppstå om Pensionsmyndigheten avstår från att rikta skadeståndskrav mot den tidigare styrelsen i Allra. Just det scenariot är ännu värre – menar hon – än om Pensionsmyndigheten går vidare och stämmer den tidigare styrelsen i Allra.

”Det är misstankar om fulspel som inte är värdiga att belasta en demokrati som Sverige, men det skulle också kasta en onödig skugga över Thomas Bodström.”