Det finns två val och Sverige har valt den sämsta vägen, anser den välmeriterade amerikanska ekonomen Catherine Mann i en intervju med Svenska Dagbladet.

ANNONS

Det handlar om integration och nyanlända och enkla jobb med lägre lön för att finansiera samhällskostnaderna.

Catherine Mann är doktor i ekonomi och har bland annat ett förflutet på både den amerikanska centralbanken Federal Reserve och Världsbanken.

Hon beskrivs som en internationell tungviktare och är i dag chefsekonom på bankbjässen Citi.

Och enligt henne finns det bara två val för nyanlända som saknar utbildning och vill ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

”Om du ska använda statens budget så kan du antingen hjälpa människor att bli en del av arbetskraften och den långsiktiga framgången för svensk ekonomi, eller också kan du betala dem för att inte göra det. Att betala folk för att inte arbeta är inte den bästa strategin”, säger hon till SvD och slår fast att den första vägen borde vara ett självklart val i stället för att människor fastnar i bidragsberoende.

”Det finns kanske en roll för en tredje part i samtalen. Invandrare har en viktig roll att spela i den långsiktiga framgången för svensk ekonomi och kan behöva någon som talar för dem”, fortsätter Catherine Mann apropå konflikten mellan fack och arbetsgivare där facket motsätter sig en arbetsmarknadspolitik med lägre lön för enkla jobb.

ANNONS
ANNONS

Catherine Mann har god insikt i svensk ekonomi; hon utvärderade den 2015 och 2017 under sin tid som chefsekonom på OECD, framgår det.

Hon betonar i SvD-intervjun att Sveriges har goda förutsättningar att växa som en effekt av invandringen, eftersom det innebär att fler människor kan jobba, säger hon.