Donald Trump har på en rekommendation från den amerikanska internationella handelskommissionen, ITC, godkänt en tull på 30 procent för importerade solpaneler och tvättmaskiner.

Det här rapporterar UPI.

”Presidentens åtgärd klargör igen att Trumpadministrationen alltid försvarar amerikanska arbetare, bönder, farmare och företag i detta avseende”, sade Robert Lightizer, handelsrepresentant i Trumps kabinett.

De nya tullarna kommer att gälla i fyra år och falla ned till 15 procent efter det första året. De första 2,5 gigawatt av importerade solceller kommer att undantas tullen varje år.

ITC:s förslag var en tull på 35 procent för de två produktkategorierna.

Tullarna införs som ett sätt att skydda de amerikanska producenterna. Samtidigt riktas det skarp kritik för att tullarna kan bli förödande för jobb inom solenergisektorn i landet.

ANNONS
ANNONS

Solar Energy Industries Association har till exempel sagt att tullarna kommer att leda till högre priser, ta kål på 23 000 jobb och se flera miljarder dollar av investeringar i solteknik utebli.

Inom tvättmaskiner väntas främst asiatiska tillverkare bli drabbade av tullen då de står för 80 procent av USA:s import av tvättmaskiner.