Dagens PS ger er alla vinnare och förlorare. Socialdemokraterna gör sitt sämsta val hittills.

Med endast 23,6 procents väljarstöd i EU-parlamentsvalet blir visserligen Socialdemokraternas största parti men gör sitt sämsta val någonsin. Trots den kännbara valförlusten behåller Socialdemokraterna sina fem mandat, skriver Expressen och refererar statsminister Stefan Löfven:

”Det är klart att vi hade önskat ett bättre valresultat, det kan jag säga direkt”, sade Löfven och tillade att flera regeringspartier gick tillbaka.

S-toppkandidaten Heléne Fritzon menar dock att S stärkt partiets ställning och att det blev ”ett bra val”.

Liberalerna blev också stor förlorare i EU-valet. Enligt nattens preliminära siffror tappar partiet ett mandat och klarar sig på håret kvar i parlamentet med 4,1 procent av rösterna.

Moderaterna får fyra mandat och vinner ett mandat och står som näst största parti med 16,8 procents stöd efter EU-valet. Som tredje största parti hamnar Sverigedemokraterna med 15,4 procent av rösterna. SD får tre mandat och vinner därmed ett mandat.

ANNONS
ANNONS

Även Centerpartiet vinner ett mandat och får totalt två mandat med 10,8 procent av rösterna.

Kristdemokraterna (8,7 procent) får två mandat och vinner ett mandat medan mandatfördelningen är oförändrad för Vänsterpartiet, som står kvar med ett mandat efter ett valresultat på 6,7 procent.

Miljöpartiet får 11,4 procent och två mandat och tappar samtidigt två mandat.

Liberalerna får som tidigare nämnts 4,1 procents stöd och får behålla ett av två mandat.

Feministiskt Initiativ får 0,8 procent. Fi tappar alltså sitt enda mandat och åker ur Europaparlamentet.

ANNONS
ANNONS

Sveriges Radio konstaterar nu på måndagsmorgonen att SD ökar 5,7 procent och blir EU-valets största vinnare.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson skriver:

”Det blåser en tydlig högervind i det svenska EU-valet. Partier till höger går framåt, medan vänstersidan försvagas. Men bilden är också splittrad. Samtidigt som Liberalerna förtvinar vinner ett annat liberalt parti, Centerpartiet, terräng.”