Dagens PS

Public service - en nationell angelägenhet

Marcus Birro bjuder på smått och gott
Marcus Birro bjuder på smått och gott
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 24 maj 2018Publicerad: 24 maj 2018

Marcus Birro välkomnar i dag NSD:s ledartext i ämnet – det handlar om finansieringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Får Europa plats i svensk valrörelse?

Jag har ju efterfrågat att också svenska ledarsidor ska orka vrida blicken utåt, mot Europa och världen.

DN gör ett försök i dag när de skriver om EU och årets svenska valrörelse: “Moderatledaren Ulf Kristersson höll i förra veckan tal om sin agenda i Europapolitiken. Han berörde bland annat EU:s hållning i det som börjar likna ett kallt krig med Kina. Unionens klimatpolitik ströks under. Försiktigt lyftes också frågan om medlemskap i euron. Sådant förtjänar mycket större plats i valrörelsen.Ska Sverige förbli en europeisk enstöring? Partierna borde i alla fall svara ordentligt på frågan.”

ANNONS

Senaste nytt

Finansiering av public service

NSD skriver om en både lokal och nationell angelägenhet, Radiotjänst i Kiruna.

Debatten om finansiering av public service har legat nere rätt länge, så det är en välkommen text: “I oktober 2017 kom beskedet om att den parlamentariska public service-kommittén enats om att skrota tv-licensen och ersätta den med en tv-skatt. Både höger och vänster var överens om inriktningen. I mitten av april blev det även klart att regeringen följer kommitténs enhälliga rekommendation. I en lagrådsremiss föreslår regeringen nu exakt samma inriktning som i kommittébetänkandet, vilket är logiskt. Den tekniska utvecklingen har sedan länge sprungit ifrån det gamla licenssystemet.”

Strandskyddet på väg in i valrörelsen

En fråga som lite otippat är på väg in i valrörelsen är den om strandskyddet. Jenny Sonesson på GP skriver: “Det är utmärkt att strandskyddet nu lyfts i valrörelsen. Det är orimligt att länsstyrelser kan besluta att en hel kuststräcka omfattas av strandskydd på hundratals meter. Det måste finnas proportioner i ett glesbefolkat land som har bland mest stränder i hela världen per capita.”

ANNONS

Angeläget om byråkratins gissel

Gefle Dagblad skriver att Gävle Kommuns kommunikationsavdelning fördubblats på tio år. Den har gått från att kosta 11 miljoner kronor per år till att kosta 27 miljoner kronor per år.

GD skriver: “Det brukar kallas populistiskt när man varnar för den trenden men om man inte är vaksam är det en utveckling som många stora organisationer lätt hamnar i. Det tillsätts chefer som ingen egentligen vet vad de styr över, människor sitter och räknar och för statistik på allt mellan himmel och jord och inom offentlig förvaltning har det varit mer regel än undantag att låta kommunikationsavdelningar växa över alla bräddar.”

Protest som gav eko i hela världen

The Washington Post skriver initierat om folkliga och publika protester i allmänhet och den protest som lag och spelare i NFL gav prov på när de ställde sig på knä under det att nationalsången spelades. Denna protest gav eko i hela världen.

Tidningen skriver: “Kneeling during the anthem was always a kind of plea — for an America that works the way the civics textbooks say it does. But making the plea raises the fact that America doesn’t, in fact, function according to its founding story; we’re not all individuals whose rights are equally protected, whose wills are collectively represented in the organs of government, whose interests are advanced according to our common say in how we’re governed.”

Dagens Snackis:

Det snackas mycket om mittens rike i den försiktigt upptrappade valrörelsen. Men det är de två partierna på var sin kant, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som växer. Varje dag ger skriande bevis på att etablissemanget, inom allt; media, politik, kultur och rättsväsende, och folket går i fullständig otakt. Glappet mellan folket och eliten vidgas inom alla områden i samhället på daglig basis.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS