Ena dagen förakt, andra dagen acceptabel politik. Hur tänker partierna som agerar så kluvet och irrationellt? I dagens avsnitt av  PS-podden försöker Marcus Birro nyanserat reda ut förvirringen.

ANNONS

Valupptakt och Birro rivstartar med att ta tempen på det politiska klimatet i Sverige med bara en månad kvar till valet.

Det råder ett slags politiskt antiklimax, konstaterar han, där makthavarna ena dagen deklarerar sin avgrundsdjupa avsky för Sverigedemokraterna och nästa dag administrerar deras politik med förslag som är ”mer eller mindre som karbonpapper” på SD:s politik.

Hur det går ihop är förstås en gåta. Och lika gåtfullt är det hur de etablerade politikerna ska hantera väljarföraktet.

”Det glappet tycker jag har blivit tydligare under dessa fyra år sedan förra valet”, säger Birro, som förstår varför populism river ner sympatier och växer i opinionen.

Dels är förklaringen, som han ser det, den kompakta, politiska tystnaden i avgörande samhällsfrågor, dels har verkligheten sprungit i kapp beslutsfattarna. Där till har de politiska debaclen stått som spön i backen.

Birro betygsätter även i podavsnittet, där fokus alltså ligger på det stundande valet, dagsformen på de politiska partierna samt spår vilken typ av politisk konstellation som han tror styr Sverige efter valet 2018.

ANNONS
ANNONS

Missa inte det. Här är podden: