Dagens PS

Nya chockskatten – priset kan stiga 130 procent

regeringen-grön-skatteväxling-plastpåsar
Det nya förslaget är en del av januariöverenskommelsen. Arkivbild. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 20 juni 2019Publicerad: 20 juni 2019

Från och med nästa år vill regeringen införa en ny skatt på plastpåsar – och höjningen kan innebära ökade kostnader för konsumenter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den nya beskattningen är en del av januariavtalet, som regeringen kom överens om med Centerpartiet och Liberalerna, enligt ett pressmeddelande. Nu ska förslaget ut på remiss.

“Vi är på väg mot en situation där vi kommer att ha mer plast än fisk i haven 2050 om vi inte gör någonting. Och det är en utveckling vi inte kan acceptera”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om förslaget till TV4-Nyheterna.

Den nya skatten på tre kronor per plastpåse läggs på företagen, men troligtvis kommer det innebära dyrare påsar i butikerna. En plastkasse kan alltså komma att kosta uppemot 7 kronor, enligt Dagens Industri – en prisökning på 130 procent.

Enligt TV4 kan den nya skatten generera så mycket som 2,9 miljarder kronor till statskassan.

Expressen skriver att EU har satt upp ett mål om att en person ska använda som mest 90 plastpåsar per år till slutet av 2019 och 40 plastkassar per år 2025. Den nya skatten är ett verktyg som regeringen använder för att nå det målet.

Svenskarna använder i dag ungefär 83 plastkassar per år, enligt siffror från Naturvårdsverket från 2017, rapporterade SVT i fjol.

Snittet i EU ligger på 198 plastkassar per person per år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS