Dagens PS

Nu är det alla mot Trump

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 juni 2017Publicerad: 02 juni 2017

Bakgrunden är förstås Trumps beslut att lämna Parisavtalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ledare världen över kritiserar beslutet, bland andra Kanadas premiärminister Justin Trudeau uttryckte sin “besvikelse” i samtal med Trump, som även samtalade med Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens ledare efter att hans beslut blivit offentligt, rapporterar TT.

Storbritanniens premiärminister Theresa May uttryckte även hon besvikelse och bland näringslivsprofiler som Elon Musk – chef för Tesla och Space X – fick det omedelbara reaktioner av kraftfull karaktär.

Musk meddelade helt sonika att han slutar som rådgivare åt den amerikanske presidenten.

“Jag lämnar presidentens råd. Klimatförändringar är på riktigt. Att lämna Paris är inte bra för USA eller för världen”, var Musks besked på Twitter, uppger TT.

Musk var inte ensam om att meddela att han lämnar sin rådgivande roll åt Trump. Även Walt Disneys vd Bob Iger gav samma besked, enligt amerikanska medier.

Och Facebooks grundare Mark Zuckerberg slog fast att Trumps beslut “är dåligt för miljön”.

Det är ingen tvekan om att frustrationen är stor – både bland politiker och tunga näringslivstoppar – att Vita huset nu inte tänker vara med fullt ut och bekämpa den globala uppvärmningen.

Det positiva är att flera amerikanska städer och delstater tänker trotsa Trumps beslut och stanna kvar vid Parisuppgörelsen, det deklarerar bland andra delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee. Washington har tillsammans med New York och Kalifornien format en klimatallians – den möjliggör för delstaterna att agera på egen hand för att minska utsläppen, framgår det.

ANNONS

“Trumps drag, kommer, om något, ge oss ytterligare politisk drivkraft att ta tag i klimatförändringarna”, säger Washingtons guvernör Jay Inslee, enligt TT-telegrammet.

MISSA INTE: Hoppsan, Trump! Det saknas en biljon dollar  >

LÄS ÄVEN: Källor: Hemlig direktkanal mellan Trump och Putin  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS