Att Kinas folk tvingas gå med skyddsmasker för att skydda sig mot föroreningar är inget nytt. Men läget blir alltmer akut och i staden Chengdu har det lett till stora demonstrationer. Inte bara på gator och torg utan också på sociala medier.

Invånarna har satt skyddsmasker på statyer för att visa sitt missnöje och kravallpolis har kallats in för att slå ner demonstrationerna, rapporterar SVT Nyheter.

Radio Free Asia uppger att 20.000 resenärer i förra veckan blev strandade på flygplatsen på grund av den kraftiga smogen.

”Smogen var mycket tjock i går, och vi kunde inte se något när vi gick upp på morgonen”, uppgav en person på mikrobloggen Sina Weibo.

”Vi kommer inte att tolerera det här! Gå ut på gatorna! Vi är alla medskyldiga till att ha skapat en sådan här värld. Kom igen, barn, låt oss fortsätta vara vid liv!”, skriver en annan person på sociala medier, enligt SVT som alltså hänvisar till Radio Free Asia.

ANNONS
ANNONS

Ropen och kraven går höga på att regeringen måste göra något snabbt och konkret mot luftföroreningarna.

”Låt mig andas! Jag kräver att regeringen agerar”, stod det på ett plakat, enligt artikeln där det också framgår att vissa studier gör gällande att föroreningarna i Kina orsakar runt en miljon förtida dödsfall per år.

Smogen i Kina beror framför allt på landets utbyggda stål- och kolindustri.

MISSA INTE: Kina sätter upp klimatmål [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Kina flyttar hel by – på grund av utomjordingar [Dagens PS] >