”Statens ansvar att agera”, anser den franske presidenten.

”När förtroendet för pressen rubbas, så är den liberala demokratin måltavla och då är det statens ansvar att agera. Därför ska vi aktivera den juridiska apparaten för att skydda demokratin från falska nyheter”, deklarerade president Macron i sitt nyårstal, rapporterar Sveriges Radio.

Macron har personligen drabbats av falska nyheter. Strax före det franska presidentvalet i våras utsattes han för en smutskampanj där det påstods att han hade bankkonto i ett skatteparadis.

Dessutom hackades partiets e-postkonto och innehållet spreds via en hemsida.

Macron har tidigare anklagat ryska medier för att ljuga och sprida propaganda.

I debatten kring en eventuell lag mot fake news framför franska journalister svårigheterna i att definiera vad som är falska nyheter och komplexiteten i att straffa avsändare som kan finnas på en mängd olika plattformar.

ANNONS
ANNONS

Tanken är att falska nyheter ska kunna straffas, i synnerhet i valtider. Webbkonton ska kunna blockeras och användare stängas av, enligt förslaget. Dessutom ska den reglerande tv-myndigheten kunna säga upp avtal med utländska staters tv-kanaler som arbetar för destabilisering under en valkampanj, enligt Emmanuel Macron, uppger SR:s korrespondent i Paris.