Socialdemokraterna kommer inte att bli ett stödparti åt en alliansregering. Det upprepar Stefan Löfven efter det att riksdagen röstat bort honom från statsministerposten.

Utfallet i omröstningen var väntat då både Alliansen och Sverigedemokraterna, som tillsammans representeras av fler än hälften av riksdagens ledamöter, på förhand meddelat avsikten att avsätta honom.

Stefan Löfven understryker vid en presskonferens efter omröstningen att hans parti har flest mandat i riksdagen och stöd av det största regeringsunderlaget. Han uppmanar fortsatt till samarbete över blockgränserna.

”Det svenska folket förtjänar nu ett gemensamt ansvarstagande. Den cementerade blockpolitiken är ingen naturlag”, uppger statsministern.

Stefan Löfven kommer leda en övergångsregering medan talmannen undersöker stödet i riksdagen för en ny kandidat. Om riksdagen inte kan enas om en statsminister efter fyra omröstningar blir det extra val.

”Jag tror att det är väldigt få som vill ha ett extra val. Blir det så räds jag inte ett extra val, men vi måste anstränga oss för att det inte ska bli extra val”, säger Löfven.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Så stor är Stefan Löfvens fallskärm [DagensPS.se] >