Dagens ledarkoll handlar om migrationen, fattigdomen i Jemen, kulturelitens äckel och förfall, och så om lastbilschaufförernas villkor.

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Migrationen

PM Nilsson på Dagens Industri skriver i dag: ”Sverige har en annan sak gemensam med Tyskland, nämligen att man inte vet hur frågan ska lösas. Sedan 2015 avskräcker Sverige flyktingar med dåliga villkor. Det var en nödvändig broms, men är på sikt ingen bra politik. Att ställa stora grupper utanför skyddsnät och utbildning göder kriminalitet. Höstens skjutningar, sprängningar och skenande narkotikahandel visar vad som händer när man underinvesterar i människor och låter folk driva vind för våg. Men Sverige måste samtidigt minska migrationen och det går inte ihop med bra villkor, såvida man inte stänger möjligheten att söka asyl vid svensk gräns och i stället öppnar kvoter så folk kan flyga in utan att riskera livet. Medelhavet är världens dödligaste flyktingpassage.”

Två världar

Borås Tidning sätter två världar emot varandra för att få oss att vakna: ”Det är två olika världar som ryms på en och samma jord. Välmående Sverige, med sin bittra kyla och sina mörka vindar, där barnfattigdom är ett relativiserat begrepp, och där det varit fred i över 200 år. Och Jemen, hett och torrt sandlandskap längst ute på den Arabiska halvöns sydspets, där barnen slutat gråta för att de svultit så länge, och där kriget är den enda verkligheten som funnits de senaste tre åren.”

ANNONS
ANNONS

Kulturelitens äckel och förfall

Aftonbladet skriver ledare utifrån skandalerna och domarna rörande den så kallade Kulturprofilen: ”Man brukar säga att ett företags kultur sitter i väggarna. De gör den inte. Maktstrukturer och mönster skapas av personer på ledande positioner, och förmedlas vidare till nyrekryterade. Det finns verktyg för att bryta mönstret. Kvotering är ett av dem, men även den inkvoterade tvingas anpassa sig eller stångas hårt mot kulturen som råder.”

Lastbilschaufförernas villkor

NSD skriver om något som inte ofta får uppmärksamhet på svenska ledarsidor, nämligen lastbilschaufförernas villkor: ”Lördag 6 juni 2015 genomförde lastbilschaufförer i rörelsen ’Här stannar Sverige’ en manifestation på flera orter i Norden – bland annat i Luleå. ’Vi vill att politiker tar krafttag mot laglösheten på vägarna både trafiksäkerhetsmässigt och ur konkurrenshänseende’, skrev arrangörerna i ett upprop. De pekade på hur billig utländsk arbetskraft utnyttjas för att dumpa löner och villkor i åkerinäringen – en osund konkurrens som slår undan benen för seriösa åkeriföretag som följer svenska lagar och löneavtal. Tre år senare har deras krav fått ordentligt genomslag i både samhällsdebatten och det politiska beslutsmaskineriet.”

Dagens Snackis:

I 25 år har jag försökt beskriva inaveln, äcklet, självgodheten och maktfullkomligheten i kulturelitens korridorer. Nu rasar hela skiten samman. Så kan det gå.