Dagens ledarkoll handlar om riksdagens nej till Kristersson, om tålamod, om brottsoffer vs förövare, om USA och svensk politik.

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Beundransvärt tålamod

DI har ett beundransvärt tålamod som fortsätter att analytiskt begripa sig på det politiska skeendet: ”På onsdagen ska riksdagen rösta om statsministerkandidaten Ulf Kristersson. Han är nederlagstippad. Centerpartiet och Liberalerna har aviserat att de ska rösta nej eftersom de anser att SD får för stort inflytande på Kristerssons regering. De sällar sig därför till de rödgröna och m-ledaren får en majoritet emot sig.” Som väntat röstade också riksdagens nej till M-ledaren som statsministern (läs mer om det här nedan i snackisen).

Värna brottsoffren och inte förövaren

GP skriver om synen på brottslingar och brottsoffer: ”Nyligen släpptes ’Örebromannen’, en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän, fri fast kriminalvården anser att risken för återfall bedöms som hög. Hans offer riskerar nu att möta honom. Vid bedömningar av straff, permissioner och villkorlig frigivning måste det börja väga tungt hur det påverkar traumatiserade brottsoffers läkning.”

ANNONS
ANNONS

Norrländskt fokus på USA

NSD skriver om valet i USA: ”Donald Trump verkar ha insett att hans möjligheter att värva nya anhängare är begränsade, för hans eget kampanjande de var helt inriktat på att behålla greppet om sina i huvudsak vita kärnväljare, som matades med nya skräckskildringar om migrationens faror.”

Ett nytt block?

Aftonbladet skriver om det politiska skeendet: ”Ett nytt konservativt block håller på att formas i Sverige och där platsar inte bråkiga liberaler. Samtidigt får den vidöppna dörren till SD intern kritik.”

Dagen snackis:

Okej. Så två partier ur alliansen röstade nej till sig själva? Lite så va? Och löftena till väljarna då? Politisk kannibalism. Delar av alliansen förråder både sig själva och sina väljare. Det är besynnerligt att ta del av. Hade vi levt i vilket annat land som helst hade man hört vrålet från svikna väljare rulla nerför berg, gator och gränder. Men detta är Sverige. Här rättar varenda jävel in sig i varenda led som makten spikar upp. Besynnerligt och obegripligt. Och sorgligt.