Dagens ledarkoll handlar om att Di anser att S är mer skadliga för näringslivet än SD, att ETC anser att just Dagens Industri är ”näringslivets fikarum”, om norrländsk socialdemokrati och om social rörlighet i Storbritannien.

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

S mer skadliga för näringslivet än SD

DI skriver om det politiska läget ur ett företagarperspektiv: ”Decemberöverenskommelsens olycka var att allianspartierna i förväg lade ner sig till förmån för S av rädsla för att SD skulle rösta på deras politik. Det drabbade och avlövade framför allt Moderaterna som tappade i trovärdighet. Att göra om samma misstag är dårskap. Allianspartierna och Sverigedemokraterna har likartade uppfattningar i den ekonomiska politiken, i kriminalpolitiken, i arbetsmarknadsfrågor och i försvarsfrågan.”

”DI – näringslivets eget fikarum”

Valet är över sedan länge men låsningen vid SD upptar fortfarande en ansenlig del av media. ETC skriver: ”I samhällsdebatten kunde ingen höra en ägare, vd eller styrelseordförande konstatera att det vore moraliskt förkastligt att etablera Sverigedemokraterna som ett reguljärt, femte alternativ för borgerliga väljare.Samtidigt gjorde näringslivets eget fikarum – Dagens Industri – sitt yttersta för att just introducera Sverigedemokraterna som en plattform för Alliansens maktövertagande, för att tvinga bort varje intention att bedriva politik till vänster om mitten. Det postsocialistiska Sverige. Möjligen lite brunt längs kanterna, men i alla fall inte rött.”

NSD läser DN

Det är en sorts befrielse att läsa öppna ledarsidor som är tydliga i sina ställningstaganden, som socialdemokratiska NSD: ”Att borgerliga ledarskribenter ska brista ut i hyllningssånger till en socialdemokratisk statsminister är det ingen som begär. Men den onyanserade totalsågningen av Stefan Löfven, som Dagens Nyheters Erik Helmerson levererar 26 september, är riktigt trist att läsa. Enligt Helmersson finns inte mycket att minnas från Löfvens fyra år. Löfven beskrivs som polariserande, irriterad och snarstucken. Det påstås att han ’grundligt körde’ över sin samarbetspartner Miljöpartiet i avgörande frågor och att ’arvet är tunt’ ”.

Social rörlighet

The Guardian skriver suveränt om social rörlighet: ”Britain is stuck. Too many of us are destined to end up in the same positions occupied by our parents – particularly if we sit on the lowest or highest rungs of life’s economic ladder. Generations growing up today face a bleak future: falling real wages, shrinking opportunities and greater income divides. The dream of just doing better, let alone climbing the social ladder, is dying.”

ANNONS
ANNONS

Dagen snackis:

Ibland undrar jag varför ingen berättade för oss hur oändligt svårt, stökigt och oförsonligt det här livet kan vara. Det borde ha stått på mjölkpaketen när vi växte upp.