”Oansvariga” socialdemokrater, USA:s makt, nazister i Almedalen och KD:s vara eller icke vara. Här är ledarna du inte får missa i dag.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Oansvariga socialdemokrater

Igår var det Socialdemokraternas dag i Almedalen. DI skriver om detta:Socialdemokraterna vill höja pensionerna genom att mer pengar betalas in i det fristående pensionssystemet. De hänvisar till att det inte är 18,5 procent som betalas in i systemet utan 17,21. Det är korrekt, men så har det varit hela tiden som en följd av ett avdrag som Göran Persson införde på 1990-talet. Det är alltså inte frågan om att återställa något som har försämrats, utan om en ren höjning med 1,29 procentenheter.”

Amerikas makt handlar om utpressning

ETC förvånar kanske aldrig men man håller sig på tårna när man läsa tidningen. Johan Ehrenberg är dessutom en god skribent: ”Det finns ingen statlig makt i världen som kan utmana, det som styr världspolitiken är inte USA:s styrka kontra andra länders svaghet, det som styr är huruvida USA är intresserade av att pressa ett land, en regering eller en marknad.”

Åker KD ur riksdagen?

Idag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Jenny Sonesson skriver om partiets öde i höstens val: ”Allt fler allmänborgerliga väljare, som inte vill att SD eller S ska få statsministerposten, kommer sannolikt att inse detta. Linda Nordlund är tidigare ordförande för Liberalernas ungdomsförbund och uppger att hon alltid tidigare röstat på Liberalerna. Tiderna förändras. På andra sidan sommaren väntar valurnorna och Kristdemokraternas öde.”

På plats bland nazister i Almedalen