Dagens ledarkoll handlar om debatten om skatterna, om religiösa friskolor, om att Göran Greider är arg igen och om att valets förlorare ändå kan bli politiska vinnare.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Debatten om skatter har förändrats

Di skriver om en intressant grej som jag också har noterat, att tonläget runt skatter har förändrats i svensk politik: ”Inställningen till skattesänkningar som politiskt mål har förändrats de senaste decennierna. Ingen försöker locka röster på en politik som innebär höjda skatter ’för vanligt folk’, för att låna Magdalena Anderssons uttryck. Följaktligen är det pensionärernas skatter som ska sänkas för att komma i nivå med löntagares skatter, inte att löntagarnas ska höjas. Listan kan göras längre – det är inte längre gångbart att gå till val på höjda skatter i lägre inkomstlägen.”

Förbjud religiösa friskolor

Gefle Dagblad skriver klarsynt och tydligt i dag om religiösa friskolor: ”Skolor som bereder väg för religiös extremism bör inte tillåtas. Nu ansluter sig även Moderaterna till Liberalernas och Socialdemokraternas motstånd mot nya religiösa friskolor. Ett välkommet besked.”

Ja! Greider är arg igen

Ni som regelbundet läser ledarkollen vet ju att jag har en viss förkärlek för den gode Göran Greider och särskilt när han är arg eller irriterad… Det är han i dag igen: ”Få saker gör mig så irriterad när programledare och kommentatorer efter en politisk debatt utbrister: Vad spännande! Hur ska det gå? Och så ser de på varandra och delar med varandra den underbara pirrande känslan inför en oviss upplösning. Det som retar mig är att de ser så nöjda ut, som om det handlade om den spända förväntan inför det sista avsnittet av en thrillerserie. Valdramatiken reduceras till något slags njutningsfråga, ja konsumtion av spänning.”

Förlorarna blir vinnarna

Dagens Nyheter sammanfattar det politiska läget väl: ”Socialdemokraterna och Moderaterna är på väg att bli de stora förlorarna i söndagens val. Men det är hos dem de avgörande besluten kommer att ligga. Det ställer krav på ledarskapet.”

ANNONS
ANNONS

Dagen Snackis:

I de trygga övre medelklassiga kvarteren förfasar sig progressiva välmående över hur de fattiga tycker och tänker. Att se folkföraktet kommer från vänsterhåll är både besynnerligt och avskyvärt.