Dagens PS

Ledarkollen: Kärleksfullt gensvar

Jimmy Durmaz har stått i fotbollsvärldens centrum de senaste dagarna. (Foto: TT).
Jimmy Durmaz har stått i fotbollsvärldens centrum de senaste dagarna. (Foto: TT).
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 25 juni 2018Publicerad: 25 juni 2018

Varje dag läser Dagens PS ett urval av ledarsidor och redovisar det allra viktigaste. I dag handlar det om politik i backspegeln, språksvårigheter i äldrevården, statligt ägande och landslaget i fotboll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Politik i backspegeln

Valrörelsen närmar sig med stormsteg. DI skriver: “Efter valet 2002 sa Moderaterna själva att det var rätt att de förlorade. De hade ett bristfälligt regeringsprogram och inget regeringsalternativ. Förlusten lade grunden till omgörningen av både partiet och borgerligheten och alliansen fick förtroendet i åtta år. I valen 2010 och särskilt 2014 etablerades ett helt nytt parti, SD, och väljarna sände en tydlig signal om att migrationspolitiken måste läggas om.Sett i backspegeln håller de flesta med om det. Sett i backspegeln håller de flesta också med om att maktpolitiken var misslyckad: alla allianspartier säger i dag att de inte kommer att vika ner sig för en S-regering som gör upp budget med V och att decemberöverenskommelsen var en olycka.”

Språksvårigheter drabbar de äldre

GP brukar skriva om svåra ämnen på ett bra sätt. I dag skriver tidningen: “I flera kommuner har bristen på svenskkunskaper lett till Lex Sarah-anmälningar. Personalen har alltså känt sig tvingad att anmäla situationen till kommunen på grund av missförhållanden eller att det har funnits påtagliga risker för missförhållanden. Förutom att språksvårigheterna orsakar problem för de äldre blir den tunga arbetsbördan än tyngre för de andra som arbetar inom äldreomsorgen. De behöver både ta ansvar för sina kollegers bristfälliga svenska och ta över vissa av deras arbetsuppgifter.”

Fem saker staten borde äga

ETC går rakt på sak och listar 5 saker som staten borde äga: “1) Bankerna, 2) Försäkringsbolagen, 3) IT-driften, 4) Matbutikerna och 5) Byggbolagen.  Ett stort samhällsproblem är att få personer äger det som berör många. Det är ett problem i främst två avseenden: att få personer fattar beslut som påverkar mångas liv, vilket strider mot demokratin, samt att få personer gör vinst medan många förlorar på det.”

Varför ska staten äga företag?

Ibland förvandlas även kvällstidningarnas ledarsidor till rena affärstidningarna. Expressen skriver i dag: “Varför i hela friden äger svenska staten sina olika företag? Tja, det är inte gott att veta. I fjol klagade Riksrevisionen i en rapport över att regeringens motiveringar för att äga de olika bolagen ofta är såväl inaktuella som otydliga. Telia Company är ett exempel. Varför äger staten 37,3 procent i en verksamhet i 21 länder? Bara en tredjedel av de anställda finns i Sverige, men delägandet blir ändå ett problem när Telia med ordförande Marie Ehrling och vd Johan Dennelind i spetsen vill köpa Bonnier Broadcasting. Bonnier Broadcasting är lika med TV4, filmtjänsten C More samt Fyrans finska motsvarighet MTV och gick 2017 med 423 miljoner kronor i vinst. Vilket kan jämföras med Bonnier News med Dagens industri, Dagens Nyheter, Sydsvenskan-HD och Expressen som tjänade 303 miljoner.”

ANNONS

Dagens Snackis: Givetvis den kärleksvägg av beslutsamhet som mötte Jimmy Durmaz och det svenska landslaget efter de rasistiska kommentarerna på dennes sociala medier efter matchen mot Tyskland. Den beslutsamheten och det ställningstagandet berättar att Sverige alls inte är ett rasistiskt land. Kärleken och solidariteten i gensvaret har varit fantastiskt att ta del av.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS