I den osignerade ledarartikeln i liberala Expressen höjs kravet på att Sverige måste tänka om när det gäller skattepolitiken för att inte skrämma internationella talanger på flykten.

”Sverige har världens högsta marginalskatter och de högre skattesatserna kickar in vid mycket lägre inkomster än i andra jämförbara länder.”

Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv, som den okände ledarskribenten i Expressen hänvisar till, skadar de höga marginalskatterna landets välstånd.

”Svenskt Näringsliv föreslår att Sverige anpassar skatterna på inkomster till internationellt konkurrenskraftiga nivåer. Det skulle kunna åstadkommas genom att värnskatten avskaffas, den statliga statsskatten sänks med tio procentenheter och jobbskatteavdraget återställs som det var tänkt.

Den högsta marginalskatten skulle då hamna på 42 procent, vilket ligger i nivå med snittet i västvärlden. Därtill föreslår Svenskt Näringsliv att den nivån ska börja betalas vid inkomster på 80 000 kronor i månaden i stället för dagens skiktgräns på 52 000 kronor”, heter det Expressens ledarartikel, där det också slås fast att Sverige har den lägsta utbildningspremien inom OECD men att det samtidigt inte lönar sig att utbilda sig här på grund av skatterycket, som därmed spiller över och blir problem för den inhemska arbetskraften.

Ett förslag som dryftas för att få ner marginalskatterna är att höja fastighetsavgifterna och trappa ner på ränteavdragen.

”Allt som krävs är modiga och framsynta politiker som vågar tänka utanför boxen”, enligt Expressen-ledaren.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Krönika: Sluta håna oss, Magdalena [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Alliansen ska stoppa skattehöjningar [DagensPS.se] >