En dag innan USA:s tullar på handelsvaror från Kina skulle införas har nu parterna enats om ett fas ett-avtal. Detta uppger en Kinas vice handelsminister under en presskonferens. 

Julhandeln är räddad för många amerikanska konsumenter. Under fredagen runt 16 bekräftade Kinas vice Handelsminister Wang Shouwen att landet har ingått i ett så kallat fas ett-avtal med USA, skriver Dagens Industri (betallänk).

Börserna har ökat som svar på beskedet. Stockholmsbörsens upplevde en ökning på över 1 procent från att tidigare stigit med 0,5 procent, skriver SVT.

Som en följd av avtalet kommer Kina öka sin export från USA och resten av världen, säger de Kinesiska representanterna enligt Dagens Industri. De säger även att de välkomnar varor och tjänster av hög kvalitet till sin marknad.

Som en motåtgärd ska USA ha ökad energihandel med Kina samt en handelsprocess som övervakas av WTO och följer marknadsprinciper.

ANNONS
ANNONS

Strax efter Kinas besked bekräftade USA:s president Donald Trump nyheten på Twitter. I en andra tweet annonserade han även ut en fas två-avtal: