Enligt uppgifterna kommer S-ledaren att säga till talmannen att han inte lyckas bilda regering.

Både Sveriges Radio och SVT uppger att Stefan Löfven nu kapitulerar som regeringsbildare.

”Jag har talat med Alliansföreträdare under Löfvens sista dag, alltså under söndagen, och de säger att partierna står kvar vid sina positioner. Det finns ingen lösning än, säger Fredrik Furtenbach, Ekots politiska kommentator, och förklarar att Löfven inte förmått vare sig Centern eller Liberalerna att lämna det borgerliga allianssamarbetet.

”Det innebär att Stefan Löfven inte har lyckats med sina försök att hitta ett underlag för att bilda regering. Det var väl inte heller väntat för det har sett väldigt mörkt ut”, fortsätter Fredrik Furtenbach, som  bedömer att pressen nu ökar på allianspartierna att komma överens.

Samtidigt tror han att talmannen ökar trycket på en statsministeromröstning i riksdagen, och att Centerledaren  Annie Lööf – som tidigare sagt nej – får uppdraget att försöka få till stånd en regering, alternativt att moderatledaren Ulf Kristersson får ta sig an den rollen ånyo.

ANNONS
ANNONS

Även SVT:s politikerreporter Elisabeth Marmorstein förklarar att det sannolikt blir så att Stefan Löfven ger upp i dag.

”Det mest troliga är att Löfven kastar in handduken”.

Elisabeth Marmorstein tror också att Annie Lööf kan få chansen att bilda regering, vilket inte per automatik innebär att hon blir statsminister, hon kan agera åt Ulf Kristersson, resonerar hon.

SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson håller för troligt att Ulf Kristersson får uppdraget på nytt, samtidigt som han testas för att skynda på processen, som många anser dragit ut på tiden för tok för länge.