Två chefer från kinesiska företaget Huawei försvarar att kinesiska medborgare övervakas av kommunistpartiet i landet. Den svenska vd:n framför inte heller någon kritik.

Det är SVT som med dold kamera har frågat två chefer verksamma i Huawei i Norden om hur de ser på Kinas övervakning.

”Det är en bra sak. Från medborgarnas synvinkel är det en bra sak. Om man gör något dåligt så vet man att man är övervakad”, svarar den ena chefen som inte är namngiven av SVT.

Huaweis Sverige-vd Kenneth Fredriksen väljer att inte framföra någon kritik och menar att övervakningssituationer kan förekomma även vid exempelvis brottsbekämpning i Sverige.

Kinaexperten Jerker Hellström vid FOI anser att det är en svag jämförelse.

”Då glömmer man att Kina är en stat där kommunistpartiet står över rättsväsendet och inte tvärtom. Det gör det problematiskt”, säger han till SVT.

SVT har tidigare skrivit om att chefer på Huawei i Norden säger att Kina inte censurerar utländska medier och att det står en tredje part bakom oroligheterna i Hong Kong.

Huawei har anklagats för att vara styrt eller ha inflytande ifrån kinesiska staten samt för att utnyttja sin teknik för spionage. Nyligen stämde företaget journalister i Frankrike som påstod just detta, enligt Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

DI skriver också att Huawei även stämt USA för att bolagets telekomutrustning varit blockerad i landet i tio år.

LÄS MER: Huawei hjälper Nordkorea – nya dokument avslöjar [Dagens PS] >