Den nordkoreanska ledaren och Rysslands president möts för första gången.

annons
annons

Enligt flera nyhetsbyråer har de båda ledarna skakat hand och påbörjat samtal.

Det historiska mötet sker på rysk mark i hamnstaden Vladivostok, bara två månader efter mötet mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump, ett möte som för övrigt enligt bedömare inte ledde någonstans eller på annat sätt blev en framgång för Trump.

Nu vill Vladimir Putin åstadkomma det Trump inte lyckats med.

”Ryssland vill stödja försöken att lösa dödläget beträffande de nordkoreanska kärnvapnen och vi hoppas att mötet kan leda fram till vad Ryssland kan göra för att underlätta förhandlingarna”, sade Putin inför den församlade pressen varpå Kim Jong-Un gratulerade den ryska regeringen till ytterligare sex år vid makten.

”Jag tror att det blir ett möte som kommer att vara mycket fördelaktigt för att utveckla relationen mellan våra länder”, sade Kim Jong-Un, rapporterar CNN.

Just nu pågår alltså personliga överläggningar mellan Nordkoreas ledare och den ryske presidenten. Därefter inleds bredare samtal med delegater från de båda länderna.

Kim Jong-Uns förhoppningar med mötet är sanktionerna lättas mot Nordkorea och i likhet med Ryssland finns en strävan om ett handelsutbyte mellan länderna.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt uppges Putins ambition vara att positionera sig som en större aktör i den internationella politiken.

Läs även: Nordkorea har testskjutit taktiskt vapen [DagensPS.se] >