Dagens PS

Dystra siffror: Fler än 30 miljoner barn på flykt

I slutet av 2019 var 79,5 miljoner människor på flykt, varav 30 miljoner av dessa är barn, enligt UNHCR:s årsrapport. (Foto: TT)
I slutet av 2019 var 79,5 miljoner människor på flykt, varav 30 miljoner av dessa är barn, enligt UNHCR:s årsrapport. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 18 juni 2020Publicerad: 18 juni 2020

I slutet av 2019 var 79,5 miljoner människor på flykt, varav 30 miljoner av dessa är barn. Det visar UNHCR:s årliga rapport om flyktingsituationen i världen. Dessutom ökar den siffran för åttonde året i rad. UNHCR vädjar nu till världens länder att göra mycket mer för att hjälpa människor som är på flykt från konflikter och förföljelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

UNHCR:s årliga rapport visar tydligt på en förvärrad situation för världens flyktingar. Samtidigt vädjar nu UNHCR till världens länder om att göra mycket mer för att hjälpa människor som är på flykt från konflikter och förföljelse.

Mer utdragna krig

”En viktig anledning till att fler människor än någonsin tidigare befinner sig på flykt är att krig och kriser tenderar att bli alltmer långvariga. Hoppet för flyktingar om att snart kunna återvända hem har minskat betydligt de senaste tio åren. Den genomsnittliga tiden som en flykting är flykting är nu ungefär 17 år. Det pågår och pågår och innebär förstås också att många barn föds in i flyktingidentiteten, och inte känner till något annat liv.”, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Rapporten visar även att under 1990-talet återvände i genomsnitt 1,5 miljoner flyktingar hem varje år. Men den siffran har under de senaste tio åren sjunkit och nu är det endast cirka 390 000 varje år som kan återvända hem.

"En viktig anledning till att fler människor än någonsin tidigare befinner sig på flykt är att krig och kriser tenderar att bli alltmer långvariga", säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

“En viktig anledning till att fler människor än någonsin tidigare befinner sig på flykt är att krig och kriser tenderar att bli alltmer långvariga”, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

”Vi ser en förändrad verklighet. Antalet som tvingas fly är inte bara högre, människor är på flykt under en längre tid”, säger Filippo Grandi, flyktingkommissarie på FN, och fortsätter:

”Det kan inte förväntas att människor ska leva i kaos i många år utan chans att komma hem, och inte heller hoppas att få en framtid där de lever. Vi behöver en ny och mer accepterande inställning till människor som har tvingats på flykt, tillsammans med en mycket mer beslutsam kraft för att lösa konflikter som pågår i åratal. De är roten till ett enormt mänskligt lidande.”

Det är ett enormt lidande med berättelser om gränslös hjärtesorg, uppoffring, desperation och splittring från nära och kära. Av 79,5 miljoner flyktingar är 30–34 miljoner av dessa barn. Tiotusentals av dessa barn är dessutom ensamma. Andelen människor på flykt över 60 år är bara 4 procent, långt under världsbefolkningens snitt på 12 procent.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS