Grundpelarna för den globala utvecklingen håller på att rubbas, varnar den tidigare statsministern.

När den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt summerar det gångna året, och världsläget inför 2018, målas en dels ljus och dels mörk bild upp.

Å ena sidan går världsekonomin starkt med växande handel, populismen i Europa har bromsat in något och Trump har inte startat något krig – ”ännu”.

Å andra sidan finns tre ”megatrender” i världen som riskerar att rubba de grundpelare som drivit den globala utvecklingen de senaste 25 åren, menar Bildt.

”När det gäller de längre linjerna i den globala utvecklingen finns det fortfarande skäl att vara oroad”, skriver han i tisdagens Di Debatt.

För det första, menar den politiske veteranen, befinner sig idéen om globalisering i gungning där tidigare förenande strukturer ifrågasätts. För det andra har länders regerande blivit svårare i framför allt västliga demokratier i takt med att människors farhågor om framtiden tagit överhanden om förhoppningarna, skriver han. Sist men inte minst befinner vi oss i en digital revolution som med största sannolikhet kommer att rita om världskartan lika mycket som den industriella, menar Bildt.

Sedan Churchills och Roosevelts undertecknande av den så kallade ”Atlantic Charter”, och senare kommunismens sönderfall i öst, har utvecklingen blomstrat på många sätt, skriver Carl Bildt.

”Och det kvartssekel som följde blev kanske det bästa i mänsklighetens historia om man ser också till ekonomiska och sociala indikatorer /…/ Men nu har bilden förändrats av de olika trender som jag antytt.”

ANNONS
ANNONS

Läs hela Carl Bildts debattinlägg via länken nedan.

KÄLLA: En ny epok har inletts i världen [Di.se] >